torstai 2. toukokuuta 2013

Lumotut Sanat ja Mila Teräs




Viime viikolla vietimme Lumotut Sanat -sanataideviikkojen avajaisia Kultuuritalo Valveella. Vedenväen naamiaisissa kunniavieraana ja sanataidekoululaisten haastateltavana oli kirjailija Mila Teräs. Festivaaleilla Telma-kokoelma karttui kahdella uudella kirjalla, ja tytöt saivat niihin kirjailijan omistuskirjoitukset ja signeeraukset. Minä taas sain tilaisuuden kiittää Mila Terästä kauniista tarinasta, jonka hän kertoo nuorille aikuisille suunnatussa kirjassaan Sininen huone.
 
Kevät on innoittanut lukemaan pitkiä iltasatuja lapsille. Luimme ihan hiljattain Teräksen lastenkirjan Telma ja kuiskausten koulu ja nyt kesken on Telma ja salaisuuksien saari. Teräksen kerronta lumoaa runollisuudellaan ja tunnelmallaan: "Ikkunaverho on raollaan. Puut pitävät paikoillaan yötaivaan samettista kattoa. Jäinen kuu kurkistelee verhon reunasta. Tuuli tuiskuttaa sanoja ikkunalasia vasten. Se puuskuttaa. Sillä on ollut kiire tuoda viesti mereltä. Tuuli kertoo talvesta. Se puhuu tarinoista, jotka jossakin odottavat kuulijaansa. -Tyrskyluotoon, Telman vasen korva erottaa vihurin viestistä."
 
Kuiskausten koulussa käsitellään älykkäällä tavalla lasten elämän vaikeita teemoja: kiusaamista, ulkopuolelle jäämistä, surua, pelkoja. Toisaalta myös niitä asioita, jotka tuovat lapsen elämään lohtua, ymmärrystä ja lämpöä. Ja lopulta sovintoa, jonka pohjustaa on yhteinen jaettu kokemus. Teräksen henkilögalleria on ihastuttavan värikäs ja runsas. Tarina versoo salaperäisiä ja jännittäviä yksityiskohtia ja yhdistettynä runolliseen kerrontaan lopputuloksena on paikoin unenomainen kertomus, jossa mielikuvitukselle jää tilaa ja tunnelmat saavat elää omaa elämäänsä. Lukuhetket näiden tarinoiden äärellä yhdessä lasten kanssa ovat olleet mitä antoisinta yhdessäoloa.
 
Vinkkinä Oululaisille:
Saareen! -näyttely on avoinna Valvegalleriassa 31.5. asti. Sanataidesunnuntaisin on paikalla tarinatuokio ja opastettu kierros näyttelyyn.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti